Το Πνεύμα ή Λόγος είναι ο θεϊκός σπόρος μέσα στον άνθρωπο και χρειάζεται καθαρή πνευματική τροφή για να βλαστήσει και να καρποφορήσει.

Οι καρποί του πνεύματος είναι αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, αγαθοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Τρεις επιλογές που απομακρύνουν αρνητικά συναισθήματα

Το μόνο πράγμα που ξέρουμε οι περισσότεροι από εμάς να κάνουμε, όταν η ζωή παίρνει μια ανεπιθύμητη τροπή φέρνοντάς μας αυτό που δεν θέλουμε, είναι να πάρουμε μια στροφή οι ίδιοι προς το αρνητικό. Και όταν η εν λόγω περίσταση εξελιχθεί πραγματικά σε ναυάγιο, όχι μόνο απορρίπτουμε συνοπτικά την αιτία του γεγονότος που βλέπουμε, αλλά πολύ συχνά στρέφουμε την οργή μας στη δική μας ζωή, λέγοντας "δεν αξίζει να ζούμε"!

Τέτοια κύματα απογοήτευσης που γεννιούνται από την αυξανόμενη αίσθηση της ματαιότητας επιφανειακά έχουν νόημα και μάλιστα φαίνονται και θεραπευτικά στον εαυτό μας που αισθάνεται τόσο απίθανα κολλημένος. Αλλά μια πιο προσεκτική ματιά αποδεικνύει το αντίθετο.

Αυτό που πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακόμη είναι ότι οι σκοτεινές, αρνητικές αντιδράσεις σε ανεπιθύμητα γεγονότα δεν κάνουν τίποτα για να τα θεραπεύσουν. Στην πραγματικότητα, αυτές οι οδυνηρές παρορμήσεις έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Επί της ουσίας «τσιμενώνουν» τα πράγματα --  σταθεροποιώντας τόσο αυτές τις ίδιες όσο και την ψεύτικη αίσθηση του εαυτού μέσω της οποίας στη συνέχεια εξουσιοδοτούνται να διανύσουν τη δυστυχισμένη πορεία τους. 

Εδώ είναι κάποια βοήθεια για να δείτε την αλήθεια αυτού.

Κάθε αρνητική αντίδραση που περνά ασυναίσθητα από μέσα μας επιβεβαιώνει στην πραγματικότητα τη δική της σκοτεινή αντίληψη ότι η ζωή «με έχει αδικήσει»! Αλλά αυτό είναι μόνο το ήμισυ της απόκρυφης λειτουργίας της. Αυτό το ίδιο συμπέρασμα - ότι έχουμε στοχοποιηθεί κατά κάποιο τρόπο από έναν αδιάφορο κόσμο - ουσιαστικά κλειδώνει την πόρτα στη δυνατότητα να ανακαλύψουμε ποτέ τα πραγματικά μαθήματα και την αλήθεια πίσω από αυτές τις ώρες της δοκιμασίας. 

Κάθε φορά που η ζωή έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες σας, προσπαθήστε να δείτε ότι στην πραγματικότητα δεν είναι η ζωή που σας στέρησε την ευτυχία σας, αλλά ότι ο πραγματικός ένοχος που ευθύνεται για το σκοτάδι της στιγμής είναι κάποια ιδέα που έχετε για το τι χρειάζεστε για να είστε ευτυχισμένοι.

Ομολογουμένως, αυτή η νέα και ανώτερη αντίληψη θέλει θάρρος, διότι αντί να παλεύετε να αλλάξετε την αμφισβητούμενη «σκοτεινή» κατάσταση (ή απλώς να σιγοβράζετε πάνω της), πρέπει να στραφείτε και να αντιμετωπίσετε τον ψεύτικο εαυτό που είναι υπεύθυνος για αυτήν την προοπτική. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει πραγματικά καμία εναλλακτική, αν δεν μπορείτε να δείτε ότι όσο αυτός ο απαιτητικός εαυτός παραμένει αδιαμφισβήτητος μέσα σας, τόσο θα συνεχίσει να εμφανίζεται το οδυνηρό μοτίβο της πάλης με ανεπιθύμητα γεγονότα. 

Την επόμενη φορά που η ζωή θα χτυπήσει με αυτό που "δεν θέλετε", αντί να επιτρέψετε στον εαυτό σας να συρθεί μέσα από τον παλιό φαύλο κύκλο, κάντε αυτές τις τρεις νέες επιλογές και παρακολουθήστε πώς απορρίπτουν το σκοτάδι που χτυπά την πόρτα σας:

Η πρώτη σας επιλογή (πάντα!) είναι να γίνετε απολύτως συνειδητοί με τον εαυτό σας. Θυμηθείτε: Ο νέος σας στόχος είναι να μην επιτρέψετε σε παλιές, μηχανικές αντιδράσεις να κυβερνήσουν την ημέρα. Στη συνέχεια, μέσα σ' αυτήν την επίγνωση του εαυτού σας, δείτε ότι η δυσαρέσκεια της προσβλητικής στιγμής δεν έγκειται στην πραγματικότητα στο ίδιο το γεγονός, αλλά είναι αποτέλεσμα της αντίστασης στην αντίληψή σας ότι κάτι έχει αφαιρέσει την ευτυχία σας. Το κλειδί εδώ για να ξεφύγεις από αυτόν τον κύκλο της αυτοδιαιωνιζόμενης τιμωρίας είναι να αφυπνιστείς στην ύπαρξή του και στο πώς το να μην θέλεις να νιώσεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο σου προκαλεί το ίδιο το συναίσθημα που δεν θέλεις!

Για τη δεύτερη νέα σας επιλογή, σταματήστε να παραπονιέστε στον εαυτό σας (και στους άλλους) για το τι σας «έκανε» η ζωή. Το μόνο που κάνετε πραγματικά είναι να αναδημιουργείτε την πολύ θλιβερή κατάσταση του εαυτού σας την οποία καταδικάζετε. Επιλέξτε συνειδητά να πάτε προς την άλλη κατεύθυνση, που μας φέρνει στην τρίτη και πιο σημαντική επιλογή σε αυτήν την άσκηση:

Πείτε «ναι» στη ζωή. Αντί να αρνείστε τυφλά στιγμές που φαίνονται αντιφατικές με την ικανοποίησή σας και στη συνέχεια να τις απομακρύνετε αυθαίρετα, μάθετε πώς να αγκαλιάζετε αυτές τις ανεπιθύμητες στιγμές. Aντί να προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από αυτές, φέρτε τις στην πραγματική σας ζωή, στο φως της αυτογνωσίας,  Το συνειδητό αγκάλιασμά τους εκ μέρους σας προσκαλεί αυτές τις στιγμές να σας πουν για τον εαυτό που βοηθούν να αποκαλυφθεί. 

Ακολουθεί η ελευθερία.

Guy Finley 

Μετάφραση από τη Μαρία Σεφέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.