Το Πνεύμα ή Λόγος είναι ο θεϊκός σπόρος μέσα στον άνθρωπο και χρειάζεται καθαρή πνευματική τροφή για να βλαστήσει και να καρποφορήσει.

Οι καρποί του πνεύματος είναι αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, αγαθοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Πϊστη που μετακινεί βουνά


 «Η πίστη είναι η δύναμη της ζωής»,
είχε γράψει ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι.

Κι εμείς, χωρίς καμία τάση  υπερβολής, μπορούμε να πούμε πως η πίστη είναι  τόσο απαραίτητη στον άνθρωπο όσο και το οξυγόνο. Όπως ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς οξυγόνο, έτσι δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς πίστη. Για σκεφτείτε το για λίγο…

Υπάρχουν, δυστυχώς,  στιγμές στη ζωή ενός ατόμου, μιας οικογένειας, ενός έθνους, που ο φόβος κατακυριεύει την ψυχή του ανθρώπου, συσκοτίζει το νου, αμβλύνει τις αισθήσεις του και παραλύει το σώμα του. Ναι, δυστυχώς, υπάρχουν τέτοιες δύσκολες ώρες, όπου ο φόβος κυριαρχεί πάνω σε κάθε άλλο συναίσθημα και κάνει τον άνθρωπο ανίκανο να σκεφτεί ψύχραιμα και να δράσει αποτελεσματικά για να προλάβει, να αποτρέψει το κακό που βλέπει να έρχεται. Και είναι σε τέτοιες στιγμές, που οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, πλούσιοι και φτωχοί, μορφωμένοι και αμόρφωτοι, ακόμη και οι άθεοι, στρέφουν ενστικτωδώς τη σκέψη τους προς το Θεό, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να πιαστούν από  κάτι σταθερό και να  αντλήσουν δύναμη από τον Ύψιστο και να σωθούν.